
AVUKAT, YAPAY ZEKAYA KARŞI
Kim kazanır? Robot mu, insan mı?
VIII. Peterburg Uluslararası Hukuk Forumu çerçevesinde gerçekleştirilen modelleme davada, tarihte ilk defa bir insan avukat ile yapay zeka arasında dava konulu tartışma düzenlendi. Bu davada insanları avukat Roman Bevzenko temsil etti.
İnsan nasıl böyle bir tartışmadan galip çıkabilirdi? Üstelik insan beyninin çalışma ve hatırlayabileceği ve işleyebileceği bilgi depolama kapasitesinin azlığı dikkate alınacak olursa. İlk bakışta herşey insana karşı gibi…
Yine de dava sırasında yapılan tartışmalarda skor 243 – 178 insandan yana. Hakimlerin görüşüne göre robota ‘hukuğun ruhu’nu anlamak zor geldi. Ama şimdilik.. R. Bevzenko’ya sonsuz teşekkürler. Çünkü en az 50-60 yıllığına avukatlık mesleğini insanlar adına kurtarmış oldu. Ancak insan bu yarışta daha ne kadar önde olabilir?
Gerçekler robottan yana. Dava duruşmasında moderatör olan hukuk uzmanı daha birinci etapta insan avukatın yorulduğunu tespit etti. Robot avukat ise hala eskisi gibi işlevlerini sürdürmekteydi.
Ancak bu insan hanesine yazılacak iyi bir not değil. Duruşmanın başında robot pek inandırıcı değildi, verdiği cevaplar kanunlardan alıntılar şeklindeydi ve %50 oranında dava konusu ile ilgili şeyler söylüyordu.
Ancak robot sürekli eğitim süreci içinde bulunan bir nöron ağına sahip. Robotla ne kadar fazla diyalog sürdürürsen, ne kadar fazla bilgi yüklersen o kadar akıllı oluyor.
İşte bu nedenle duruşmanın ilk etaplarında karşısındakinin sözlerini dinleyen robot bunları hafızasına kaydetti ve zamanla hukuki yorumlama dalında kıvrak düşünceler sergilemeye başladı. Davada izleyici olarak bulunanlar bu manzaranın dehşet verici olduğunu söylediler.
50 yıl sonra iyice gelişmiş olacak avukat robotların insan avukatları %80-90 oranında işsiz bırakacağı söyleniyor. Robotların üstünlük alanları kontrat yapımı, danışmanlık, dava belgelerinin hazırlanması ve hukuki tartışmalar olarak sıralanıyor.
IT uzmanlarına göre robotlar mantıklılık, dürüstlük gibi değerleri daha tanır hale geleceklerini düşünüyorlar. Bunun için robotun hafızasına bu değerlerin yorumlandığı yeteri kadar belge yüklenmesi yeterli olacak. Böylece avukat robot bir insanın şu ya da bu davranışında dürüst olup olmadığı sorusuna cevap verebilecek.
Robotların şimdilik yapamadıkları tek şey daha önceki bilgilere dayanmayan yeni birşeyler üretmek. Bu işi hukukçu insanlar üstlenecekler. Yani avukat robotları eğitecek profesörlere daha çok iş düşecek. Ta ki bir robot profesör yapılana kadar.
Avukatlar insanların çalıştığı bir hukuk düzeninin artık ortadan kalkmaya başladığı günleri yaşadığımızı düşünüp üzülüyorlar. Robotlar sadece avukatlık değil diğer mesleklerde de insanların yerini alacağa benziyorlar.
Çeviri: Metin Ucar