
Sony’nin E3 2019 fuarına katılmayacağı açıklamasını duymuşsunuzdur belki. Bu duyuru Xbox fanlarını sevindirdi, “gelecek sene rakibimiz olmayacak, meydan tamamiyle bize kalacak” diye. Diğer yandan “yine de PS4’e Xbox’tan daha fazla exclusive (ona özel, münhasır) oyun tanıtılmış olacak” gibi esprilere de ortam yaratılmış oldu. “Madem yeni konsol tanıtımı olmayacak, Sony’e boşa masraf ve uğraş olurdu” diye bu kararı savunanlar da var. Bazıları da “acaba BlizzCon gibi kendine özel fuar mı düzenleyecekler” diye merak etmeye başladı. Ancak bu tartışmaların ötesinde, bazı söylentiler ve dedikodular da ortaya çıktı. İddialara göre Sony PlayStation 5’i çıkaracağı için 2019’daki E3 fuarına katılmıyor ve 2019 ortasında bir önduyuru yapacak. Yeni konsol Mart 2020 veya Kasım 2020 gibi bir tarihte çıkartılacak. Bu sızıntılar ne kadar doğru bilmesek de, PS5 için geliştirici donanım setlerinin bazı oyun geliştiricilerine gönderilmiş olduğu da söyleniyor. Her ne kadar bunlar şimdilik söylentiler olarak dolaşsa da, yeni konsol serisinin zamanının gelmiş olduğu bir süredir tartışılan bir konu.
Şöyle bir bakalım;
PlayStation 1994 yılında çıkmış, PS One modeli 2000 yılında çıkmış,
PlayStation 2 2000 yılında çıkmış, Slimline modeli 2004 yılında çıkmış,
PlayStation 3 2006 yılında çıkmış, Slim modeli 2009, Superslim modeli 2012 yılında çıkmış,
PlayStation 4 2013 yılında çıkmış, Slim ve Pro modelleri 2016 yılında çıkmış.
Gördüğümüz üzere 6 senede bir konsol nesli değişiyor. Bu yüzden PS4, geç açıklanıp geç çıktığı için Sony çok eleştiri almıştı. Gerçi yukarıdaki hesaba göre sadece 1 sene geç açıklanmış, ama oyuncular 2010-2011 yıllarında E3 fuarlarında “bir duyuruya rastlar mıyız” diye heyecanlandığından büyük bir olay halini almıştı. Yine aynı hesaba göre PS5’in de 2018 yılında (PS4 çıkışına göre bakarsak 2019 yılında) çıkması gerekiyordu, doğal olarak o yüzden şimdi de Sony’den yeni bir açıklama heyecanla bekleniyor.
Gördüğüm tartışmaların başında “acaba gerçekten yeni bir konsola ihtiyacımız var mı” sorusu geliyor. 90’ların ortasından 2000’lerin ortasına kadar 3D grafik teknolojisinde çok hızlı gelişmeler yaşadık. Ancak 2008’den itibaren bu gelişmeler yavaşladı ve “sistem canavarı” oyunlar dışında ayırt edilebilecek bir fark olduğundan bahsetmek zor. Minecraft, Binding of Isaac, Paper Please gibi düşük sistemlerde bile çalışabilen oyunların gittikçe popülerleşmesi ve mobil oyun piyasasının konsola yöneldiğini de göz önüne alınca, PS4’ün daha uzun süre gidebileceği savunuluyor.
Konsolların en büyük sıkıntısı hep teknik yetersizlikleri oldu. PS4 Pro ile en güncel oyunları 4K 30fps veya 1080p 60fps ve yüksek grafik kalitesinde oynamak mümkün. Ancak günümüzde PC’lerde 4K 144fps oyunculuğuna doğru bir gidiş var, tabii ki sırf monitörün (Asus ROG Swift PG27UQ) bile 2000 dolara satıldığını düşünürsek, herkesin yönelebileceği bir alan değil. Nvidia’nın GeForce RTX 2080 ekran kartlarıyla birlikte tanıttığı ray tracing, machine learning ve artificial intelligence teknolojilerinin, 2020’den itibaren büyük patlama getireceği konuşuluyor. Şu an cep telefonlarımızda bile yapay zeka ile alakalı teknolojileri kullanan uygulamaları görebiliyoruz. Yeni konsolun bu teknolojileri destekleyerek çıkması bir ihtiyaç halini aldı.
Günümüzde 2015-2016 yıllarına ait oyunları GeForce 1070 ve üstü kartlarla 4K 60 fps’de oynatmak mümkün. Ancak 2019-2020 yılları ve sonrası için GeForce 2080 ve üstü bir kart şart gözüküyor. Ancak böyle güçlü ekran kartlarını bir konsola yerleştirmek de büyük bir fiyat artışına neden olacak. Şimdiye kadar konsol oyuncularının en büyük argümanı olan “ucuza tek bir cihaz alıyorum yıllarca her oyunu sıkıntısız oynuyorum” sözünün değişmesi gerekecek gibi gözüküyor. 400-500 dolara “ucuz” model, 800-1000 dolara “güçlü” model diye iki ayrı model çıkartmaları mantıklı bir karar olur. Günümüz cep telefonları bile pahalı fiyatlara satılırken, 400 dolara satılan bir konsolla tüm oyuncuların tatmin edilmesi artık çok zor.
PS5 ile ilgili bir başka iddia ise, PSVR (PlayStation’ın Sanal Gerçeklik gözlükleri) için yeni bir model çıkarılacağı. Demek ki Sony, VR piyasasında başarılı sonuçlar elde etmiş, veya 2020 sonrası VR’ın da patlama gerçekleştireceğine dair bir inanış var. Bu yüzden PS5 üretilirken sanal gerçeklik teknolojilerini tam olarak kaldırabilecek şekilde geliştirilecekmiş. PSVR2’in dahili kamera, eldiven ve kontrol cihazlarıyla daha kullanışlı ve rahat olması amaçlanıyormuş.
Bazı eski oyunların yeni sistemlerde de (cross-gen) oynanabileceği söyleniyor, ama cihazın geriye doğru uyumluluğu hakkında henüz bir bilgi yok.