
Hero Concept geri döndü, hem de bizi çok bekletmeden. Geçtiğimiz yıl Doughlings: Arcade ile göğsümüzü kabartan firma bu yıl da sevimli Doughlingleri serinin ikinci oyunu Doughlings: Invasion ile cihazlarımıza konuk ediyor. Cihazları dememin sebebi tıpkı ilk oyun Arcade gibi Invasion da hem pc hem de konsollara çıkıyor. Hatta Xbox’a çıktı bile. Pc için Steam’den ulaşabileceğiniz gibi çok kısa bir süre sonra PS4 için Playstation Store’da ve Switch için de Nintendo Game Store’da arz-ı endam edecek. Hero Concept’ten Serkan ve Turgut ile oyunun gelişme aşamasındayken yaptığımız keyifli sohbeti de buradan izleyebilirsiniz.
Gelelim içeriğe. Arcade tarihinin klasiklerine güncel uyarlamalar yapan Hero Concept bu oyunda da yine bir efsaneden, 1978 yapımı Space Invaders’dan esinleniyor. Space Invaders için video oyunu tarihini değiştiren kilometre taşlarından biri dersek abartmış olmayız.
Invasion’ın hikayesini de sevgili Cihan Türe’nin Kahramangiller’de yayınlanan yazısından alıntılıyarak aktaralım.
‘’ İlk oyunda, uzak bir alemde yaşayan güler yüzlü Doughling’lerle tanışmıştık. Başka kültürleri izleyip, şekil değiştirerek onların taklitlerini yapmaya bayılan bu sevimli halkın mutluluğu gökyüzünden düşüp herkesi zehirleyen bir meteor ile son bulmuştu.
Fakat Dr. Morpheus isimli bir bilim doughlingi, halkının renklerini, davranışlarını değiştiren ve hatta onları taşa çeviren bu hastalığı çaresini bulmuştu. Bu tedaviyi uygulama süreci de ilk oyunun hikayesini oluşturuyordu.
Doughling’ler, başka kültürleri takip edip canlandırma işlerine meraklı oldukları için Morpheus, günümüz Dünya’sının ana akım kültürü olan süper kahramanlar üzerinden ilerliyordu. Bilindik süper kahramanların özelliklerini kendi tedavisi ile harmanlayarak, bölümleri geçmeye çalışıyordunuz. Doughlings: Invasion ise Morpheus halkını kurtardıktan sonra meteoru incelemeye başlıyor. Fakat o da ne? Meteorun aslında içine cihazlar gizli bir kitle imha silahı olduğunu fark ediyor.
Maalesef halk halen hastadır ve gökyüzünü, istilacı uzay gemileri kaplamaya başlayınca Morpheus silahını kapıp onlarla savaşmaya başlıyor. Yani Invasion, Arcade’in bıraktığı yerden başlıyor.’’
Yani ponçik Doughlinglerin başı yine dertte ve biz de Morpheus’u yönlendirerek onları kurtarmaya çalışıyoruz.
Oyunun temeli yukarıda sıra sıra dizilmiş renk renk ve farklı farklı yeteneklere sahip düşmanları onların bizi tepelemesine izin vermeden yok etmek. Bunların yanı sıra en üstten geçen kraliçeleri vurarak da ekstra puanlar elde ediyoruz. Burada belirtmem gereken önemli bir detay var. Benim gibi ‘’puan önemli değil, ben ilerleyerek sonraki bölümlerin tasarımlarını görmek istiyorum’’ tarzında bir oyuncu iseniz tavsiyem bu oyunda kraliçeleri vurarak toplayacağınız iksir puanlarına önem verin. Çünkü bu iksirler karakterinizin dönüşeceği kahraman hallerinde ona özel yetenekleri daha da güçlendirecek ya da süresini uzatacak. Tıpkı bir rpg’deki yetenek ağacı (skill tree) gibi düşünebilirsiniz. Bu ciddi gerekli çünkü dikkat etmeniz gereken başka bir konuda canlarınız bittiğinde bölümün en başından başlayacak olmanız. Yani düşünün bölüm sonu canavarına geldiğinizde elinizde tek hakkınız kalmış ve yaptığınız ilk hata da hooop o bölümün ilk adımına geri dönüyorsunuz. O yüzden tüm power-upları toplayarak sıkı oynamak gerekli.
Bölüm geçişlerinde ise bize ilk oyuna kıyasla çok güzel bir yenilik getirmiş Hero Concept. Herhangi bir yükleme ekranına geçmeden yumuşak bir kayma efekti ile şak bir sonraki bölümdesiniz. Sonra şaaak bir bölüm daha, baktın şaşırdılar, şaaak bir bölüm daha. Öhm neyse. Şaka bir yana bölümler arası yumuşak ve vakit kayıpsız geçiş oyuna olan konsantrasyonunuzu da bölmüyor. Ben çok sevdim bu özelliği. İlk oyunda beni en çok eğlendiren level editör ise maalesef bu oyunda yok çünkü sanırım herkes (benim de yaptığım gibi) hadi ulen bu bölümü de geçin de görelim modunda takılıp insan evladının geçemeyeceği bölümler vücuda getirdi. Fakat şahsen bunu hiç sorun etmedim çünkü Invasion o kadar sarıyor ki level editör aklınıza dahi gelmiyor.
Oyunun her köşesine sinen kalite ve özen seslendirmede de gösteriyor kendini.
Tasarımlara geldiğimiz de ise Morpheus’un biraz daha kahramanvari bir görünüme büründüğünü söyleyebiliriz. Daha köşeli, çizgiroman normlarına göz kırpan bir yüz ile görüyoruz Morpheus’u. Her bölümde ise topladığı dna’ler ile dönüştüğü bir karakter oluyor. Bu karakterler yine ilk oyunda olduğu gibi altkültür’den gelen çizgiroman ya da sinemadan esinlenilmiş karakterler. Zap, Gunsliger, Destroyer ve Armor kolaylıkla tahmin edebileceğiniz gibi Cyclopse, Blondie, Iron Man, Terminator gibi kült karakterlerin Doughlingçeleri diyebiliriz. Az önce de bahsettiğim gibi kraliçeleri vurarak toplayacağınız iksirler ile bu karakterleri güçlendirebiliyorsunuz. Peki karakterlerin yetenekleri ne? Zap; optic shot, show off yeteneği optic blast. Gunslinger; diagonal shot, show off yeteneği bullet time. Destroyer; Grenade Launcher, show off yeteneği minigun. Armor; Rapid Shot, show off yeteneği Homing Missiles. İksirler ile yapabileceğiniz yükseltmelerin detayları için oyunun wiki sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Bölüm sonu canavarlarında da İskandinav mitolojisi fırtınası esiyor. Thor’dan esinlenilen Hammerfall, Huginn ve Muninn’den esinlenilen Double Trouble, Heimdall’dan esinlenilen Trench Squid, Jormungand’dan esinlenilen Giant Snake ve finalde Loki’den esinlenilen Trickster. Bu bossların paternlerini ve zayıf noktalarını bulmaya çalışırken yedekte can ya da canlarınız olmasını şiddetle tavsiye ederim.
Gelelim oyunda beğenmediğimiz kısımlara.
Öncelikle, hadi bir el atıp kapatayım deme şansınız yok. İnanın espri ya da mecaz yapmıyorum. Hem oyun keyifli oynanışı ile kendine bağlıyor hem de bazı yerlerde işi inada bindirip bu bölümü bitirmeden kapatmak yok uleeen diye Deli Kadir moduna giriyorsunuz. Ya da büyük küçük her yaşa hitap eden bir oyun olduğu için kızım ve eşim yansa da ben de oynasam diye beklerken bulabiliyorsunuz kendinizi. Renkli, cıvıl cıvıl atmosferi ile çocuklara, popüler kültür göndermeleri ve aksiyonu ile de büyüklere hitap eden son derece geniş yelpazeli bir oyun Invasion.
Açıkçası zamanında Lale Savaşçıları, Kabus 22 gibi oyunlara bile ‘’Ya evet kötü oyun ama destek olalım yahu’’ diye satın almış biri olarak Doughlings: Invasion’ı bayıla bayıla satın alıyorum ve sizleri de bu şahane oyunu almaya ve Steam’de yorum yazmaya davet ediyorum. Çünkü özellikle ilk çıkışta oyun için satın alım kadar yorum yapılması ve not verilmesi öne çıkması açısından hayati önem taşıyor. Bu kadar uğraş verilmiş ve kaliteli bir iş için buna değer.